Десять речей, які потрібно знати про приготування на грилі

Збираєтеся купити гриль або вже придбали барбекю-установку? Саме час дізнатися про всі бонуси цього обладнання і деякі тонкощі готування.

П’ять плюсів готування на грилі для здоров’я:

Страви, приготовані на грилі: які плюси

24.11.2017

Страви, приготовані на грилі: які плюси

Гриль – чудовий спосіб приготувати смачну їжу швидко і відносно просто. Але ще один важливий бонус цього виду готування – збереження продуктами максимуму поживних речовин.

Десять речей, які потрібно знати про приготування на грилі

Збираєтеся купити гриль або вже придбали барбекю-установку? Саме час дізнатися про всі бонуси цього обладнання і деякі тонкощі готування.

П’ять плюсів готування на грилі для здоров’я:

  1. Ви їсте менше жиру. При готуванні барбекю, ви витоплюєте з продуктів надлишок жиру – він стікає по решітці і не вбирається назад в м’ясо, як це буває при смаженні.

  2. Овочі-гриль – корисніші за інші. Вони зберігають максимум вітамінів і мінералів, серйозно перевершуючи в цьому консервовані продукти.

  3. М’ясо теж зберігає поживні речовини. Готування над вогнем дозволяє зберегти в волокнах більше рибофлавіну і тіаміну – вітамінів групи В, запас яких організм повинен постійно поповнювати. Рибофлавін (В2, «вітамін краси») необхідний для правильного засвоєння корисних мікроелементів з їжі, також він корисний для зору. Тіамін (В1, «вітамін оптимізму і бадьорості духу») регулює обмін вуглеводів в мозку, печінці та інших тканинах, покращує стан нервової системи, шкіри і т.д.

  4. Ви використовуєте менше масла. Освоюйте гриль і готуйте продукти із збереженням потрібного рівня вологості, і вам буде потрібно набагато менше масла і приправ для створення кулінарних шедеврів. Ви не тільки будете поглинати менше калорій, але і захистите організм від значного відсотка шкідливих речовин.

  5. Гриль готується на свіжому повітрі. Готування на грилі виведе вас на вулицю, де чекають активні ігри і здорова атмосфера. Ігри з дітьми і посиденьки на свіжому повітрі стимулюють активність організму і дають непоганий бонус до стану здоров’я, прекрасно поєднуючись з корисною вечерею.

П’ять порад про те, як зробити страви на грилі по-справжньому здоровими:

  1. Вибирайте дієтичні продукти. На грилі можна приготувати і чізбургер, але краще звернутися до старих добрих курки, риби або свинини.

  2. Грилюйте більше овочів. В ідеалі потрібно додавати овочі до кожного прийому їжі, тому не забувайте покласти на решітку перець або кабачок. Спробуйте підсмажити качани кукурудзи або зробити овочевий шашлик.

  3. Використовуйте газ! Газовий гриль – найчистіший спосіб готування, до того ж продукти, приготовлені з його допомогою, – найкорисніші.

  4. Маринуйте м’ясо. Любите м’ясо в медовій глазурі, лимонному соку або вимочене в оцті з цибулею? Хороші новини – маринування не тільки покращує смак продуктів, але і запобігає утворенню шкідливих хімічних речовин.

  5. Шукайте нові варіанти. Не зупиняйтеся на звичному шашлику або підсмаженій відбивній – експериментуйте! Гриль – це море можливостей урізноманітнити домашнє меню. Наприклад, на грилі можна з нуля приготувати піцу, а домашній електрогриль дозволить користуватися всіма благами барбекю не виходячи з дому.

Робота з грилем не вимагає особливих навичок, сили або кмітливості – сучасна техніка максимально проста, зручна і безпечна. Готування на грилі може виявитися зручнішим за використання старої доброї плити, до того ж освоєння нового обладнання дозволить отримати масу приємних вражень – висока конкуренція серед виробників змушує з робити грилі не просто зручними, а суперкомфортними.

 

Як приготування на грилі впливає на м’ясо, рибу і інші продукти

Будь-який продукт краще на грилі! Їжте ситну, корисну і смачну їжу – вона не вимагає особливих витрат часу і зусиль, а ваше тіло не раз скаже спасибі за здорове збалансоване харчування. Від приготування на грилі виграють:

  1. М’ясо. Готуйте м’ясо на грилі і насолоджуйтеся добре прожареним, соковитим і ароматним продуктом з хрусткою скоринкою і масою поживних речовин. Гриль зробить корисним навіть жирне м’ясо, витопивши все зайве.
  2. Риба. Вона повинна з’являтися в меню два-три рази на тиждень для збереження здоров’я серцево-судинної системи. Гриль дозволить ненав’язливо додати корисні продукти в меню, дозволяючи готувати рибу швидко і смачно. Приготування на грилі маринованої риби – найкращий спосіб зберегти максимум омега-3, фосфору, кальцію і мінералів.
  3. Овочі. Ці продукти обов’язково присутні в збалансованому здоровому меню. Вони можуть бути основною стравою на вегетаріанському столі або чудовим гарніром до рибних і м’ясних страв. Чим ці продукти свіжіші, тим вони корисніші і смачніші. Для приготування на грилі найкраще підійдуть продукти з низьким вмістом води, наприклад, цибуля, капуста, спаржа, солодкий перець. Завернувши овочі в фольгу, ви позбудетеся необхідності додавати масло. Використання гриля – найздоровіший спосіб готування овочів: при варінні вони будуть втрачати досить багато поживних властивостей, а смаження змусить продукти увібрати багато жиру.
  4. Фрукти. Їх теж можна готувати на грилі – вони не втратять поживності, зате придбають абсолютно новий смак. Можна використовувати і тверді (яблука, груші, ананаси), і м’які (персики, нектарини, сливи) види. М’які фрукти потрібно тільки нагрівати, стежачи за тим, щоб вони не переварились і не дуже розм’якли. Можливі й інші несподівано вдалі варіанти, наприклад, приготування на грилі скибочок кокоса або підігрітої папайї.
  5. Гриби. Це важливе джерело клітковини і вітамінів B1, B2, B12, C, D і E рекомендується для зміцнення імунітету. Відповідно новітнім дослідженням, вживання грибів може підвищити опірність раку, простуді, грипу і навіть спалахам герпесу. Гриль – один з кращих способів зберегти в грибах максимум антиоксидантних властивостей. На відміну від смаження і варіння, такий спосіб готування не призводить до серйозних втрат білкових з’єднань. Приготування на грилі грибів з невеликою кількістю олії (краще – оливкової) навіть допомагає підвищити їхню харчову цінність, при цьому практично не додаючи готовому продукту калорій.

Гриль дозволить створювати дивовижно смачні страви, рекомендовані лікарями і дієтологами по всьому світу і при цьому не бути кухарем за освітою. Барбекю відкриває величезні можливості для експериментів зі звичними продуктами. Харчуйтеся правильно і смачно, творите і експериментуйте з користю – все це забезпечує один простий домашній гриль!