10.01.2018

Електрогриль: як вибрати оптимальний варіант для дому

За допомогою гриль-установки можна готувати смачну, корисну і поживну їжу протягом цілого року. Якщо вугільні і дров’яні грилі використовуються, в основному, в теплу пору року, а газові не завжди можна встановити вдома, то у електрогрилів немає жодних проблем з роботою в будь-який сезон. Але підібрати відповідне обладнання «з наскоку» непросто — необхідно заздалегідь розібратися в особливостях експлуатації різних типів пристроїв.

 

 

Що потрібно знати про електрогрилі

Домашній гриль, який працює від електрики, — універсальна модель, з якою дуже легко і просто працювати. Будь-яка установка цієї категорії порадує власника масою переваг:

  1. Використовується і на відкритому повітрі, і в приміщенні. Електрогриль можна використовувати на кухні або веранді, в їдальні і навіть на балконі — всюди, де є розетка для підключення. Використовуєте установку на дачі і хочете встановити гриль в альтанці? Досить скористатися звичайним подовжувачем.

  2. Працює цілий рік. Коли готувати на вулиці стає незручно, електрогриль без проблем «перекочовує» в закриття приміщення.

  3. Не вимагає заправки палива. Всі проблеми з газовими балонами, дровами та вугіллям не стосуватимуться власника гриля на електриці. Шукати місця для закупівлі палива, розміщувати його на кухні або в коморі, а також чистити установку від нього не доведеться.

  4. Легко переміщається. Переважна більшість електрогрилів відрізняється компактними розмірами і наявністю зручних ручок для перенесення. Вибираєте велику модель? З імовірністю 90% у неї будуть зручні коліщатка з м’якими гумовими накладками.

Але в той же час у всіх електрогрилів є недоліки: не дуже велика площа поверхні, висока вартість споживаної електроенергії, відсутність в деяких моделях можливості чітко відслідковувати ступінь готовності продуктів.

 

Як підібрати електричний гриль на дачу, в будинок або квартиру

Правильно підібраний електрогриль не займатиме зайвого місця на кухні і не матиме нагоди довго простоювати без діла. Щоб гриль-установка не «оселилася» в коморі або на антресолях, вона повинна бути зручна для щоденного використання. Тому потрібно заздалегідь визначитися з рядом особливостей майбутньої покупки.

Тип робочої поверхні:

  • у відкритому електрогрилі немає верхньої кришки;

  • закрита модель накриває продукти зверху або придавлює другими гратами;

  • універсальний варіант дозволяє готувати в будь-якому з режимів.

Порада: вибирайте пристрій закритого типу, щоб пар, дим і гаряче повітря не дратували вас і не псували кухонні меблі.

Контакт продуктів з нагрівальним елементом:

  • безконтактні електрошашличниці дозволяють готувати продукти на шампурах, що обертаються навколо джерела тепла;

  • контактні моделі діють по типу гриль-сковорідки — їжа готується безпосередньо на решітці.

Мобільність:

  • стаціонарні пристрої складно переміщувати;

  • переносні і складні пристрої легко «подорожують» з кімнати в кімнату.

Матеріал робочої поверхні:

  • сталь відрізняється порівняно невеликою вагою і практично завжди хромована;

  • чавун забезпечує рівномірний розподіл тепла по всій решітці;

  • склокераміка найлегше очищується, але її міцність набагато нижча, ніж у металевих поверхонь.

Важливо знати: найкраще буде гріти гриль з теном, вмонтованим прямо в решітку.

Матеріал корпуса:

  • нержавіюча сталь довговічна і переносить випадкові несильні удари без пошкоджень;

  • пластик коштує дешевше і при акуратному зверненні також відрізняється тривалим терміном служби.

Форма решітки:

  • рівна;

  • ребриста;

  • для оладок;

  • для сендвічів.

Порада: не купуйте кілька грилів з різними типами решіток, пошукайте модель, в якій є кілька змінних робочих поверхонь.

Варто звернути увагу на місткість електрогриль — немає сенсу підбирати модель з великою місткістю, якщо готувати планується на пару чоловік. Потужність — ще один важливий критерій. Зазвичай вона варіюється від 0,7 до 2,2 кВт.

Важливі опції

У кожного електрогриля повинен бути мінімальний «джентльменський набір» функцій. Без них користуватися таким обладнанням може бути незручно і небезпечно. Рекомендується купувати пристрої з:

  • індикатором підключення до мережі;

  • індикатором нагріву тена;

  • регулятором потужності;

  • антипригарним покриттям;

  • захистом від перегріву;

  • знімним піддоном для жиру і вологи.

Є й інші корисні сучасні опції, з якими електрогриль покаже себе з найкращого боку:

  • функція підігріву їжі після закінчення готування;

  • автоматичні програми готування під різні типи продуктів;

  • вбудований ЖКекран;

  • датчики ваги, тиску і температури;

  • таймер;

  • термощуп;

  • функція відкладеного старту;

  • звукове сповіщення;

  • регулювання висоти кришки і ніжок;

  • регулювання кута нахилу;

  • додаткові ґрати.

М’ясо, овочі, морепродукти, бутерброди, млинці, яйця — гриль-установка на електриці впорається з усіма видами продуктів. Чим більше техніка має додаткових можливостей, тим цікавішим буде процес готування.

Пам’ятайте: чим більше у приладі додаткових функцій, тим більше електроенергії він споживає.

Вибір домашнього електрогриля відбере якийсь час, але всі старання стовідсотково окупляться — продукти, приготовані на грилі, зберігають максимум поживних речовин, мають гарний смак, радують прекрасним зовнішнім виглядом і апетитною хрусткою скоринкою.