Барбекю: як готувати правильно

13.03.2018

Барбекю: як готувати правильно

Барбекю може перетворити навіть посередні продукти на вишукану смачну страву. Багата комбінація диму і хрусткої скоринки отримала безліч шанувальників як серед професійних кулінарів, так і серед любителів смачно, ситно і корисно поїсти. Приготування відмінного барбекю – поєднання мистецтва і науки. Дізнайтеся кілька корисних порад, які допоможуть вам готувати не гірше, ніж в ресторанах!

 

  1. Тримайте гриль чистим!

Влаштовуйте легку чистку гриля перед кожним готуванням і не забувайте проводити «капітальне прибирання» двічі на рік. Жири, які скупчуються на нижньому боці решітки і, можливо, потрапляють на інші частини вашого гриля, в певний момент стануть згірклими. Вони будуть додавати свою «нотку» до смаку і запаху барбекю, знижуючи його якість і привабливість.

 

  1. Звикайте готувати на вугільному грилі

Газові грилі прості в догляді, легко чистяться і коштують недорого – в них немає нічого поганого. Але якщо вам потрібні «правильні» страви барбекю, змиріться з використанням обладнання на вугіллі. Вугільні грилі щонайменше в двох аспектах перевершують газові:

  1. Розігріваються до більш високих температур. Чим гарячіший гриль, тим швидше ви приготуєте барбекю.
  2. Вони зроблять ваше блюдо ще смачнішим. Недавні дослідження показали, що при спалюванні деревного вугілля виділяється гваякол, що підсилює м’ясний аромат. Димок, який виділяється від горіння будь-якого вугілля і дров, також буде відчуватися в готовому барбекю.

До того ж, завжди приємно дивитися на живий вогонь, слухати потріскування вугілля і насолоджуватися близькістю з природою.

 

  1. Пробуйте готувати шматочки м’яса товстішими

Звикли готувати шматки, більше схожі на свинячі відбивні? Візьміть шматки товстіші! Вони дозволять краще відчути основні плюси барбекю – хрустку скоринку в поєднанні з соковитою начинкою. Товстий стейк встигне покритися смачною коричневою скоринкою зовні, при цьому він не пересушиться всередині. Користуйтеся простим правилом – нарізайте м’ясо на шматочки товщиною 3-5 см!

 

  1. Користуйтеся простими приправами

Сіль і перець – два ваших найкращих помічника в приготуванні ідеальної страви на грилі. Вони практично завжди необхідні для готування м’яса, в той час як без інших спецій зазвичай можна обійтися. Іноді просте солоно-перчене реберце – то, що лікар прописав.

  1. Соліть м’ясо за 40 хвилин до початку готування. Спочатку сіль випустить частину вологи з м’яса, тому якщо зробити це прямо перед приготуванням – втратите багато смачного соку і отримаєте сухі жорсткі шматки. Дайте волозі трохи часу, щоб ввібратися назад, і в результаті у вас вийде соковите апетитне м’ясо. Це – один з головних секретів хорошого барбекю!
  2. Спробуйте перчити після закінчення готування! Ця приправа легко згоряє, додаючи неприємний «відлякуючий» запах до барбекю. Щоб цього уникнути, перчіть м’ясо, поки воно чекає подачі на стіл.

Надлишок різноманітних спецій може перебити смак м’яса – намагайтеся обходитися мінімумом!

 

  1. Комбінуйте два види готування

Ключ до багатого аромату і правильного прожарювання м’яса на грилі – тривале приготування на невеликому (непрямому) вогні до практично повної готовності. Після того, як м’ясо досягло цього стану, його переміщують на прямий вогонь, щоб додати хрусткості скоринкці. Зробити це можна, якщо змістити вугілля на одну частину гриля (для прямого вогню), а другу – залишити порожньою (для готування на непрямому вогні).

 

  1. Купуйте спеціальні щипці для барбекю, але не бійтеся протикати м’ясо!

З парою щипців перевертати стейки буде набагато зручніше, але їх цілком можна протикати виделкою для перевертання. Так, ви втратите частину м’ясного соку, але вона буде зовсім скромною – м’ясо все одно залишиться соковитим всередині, тому що волога в ньому зберігається в безлічі окремих маленьких осередків. Зубці виделки проткнути кілька таких осередків, але більшість не постраждає.

 

  1. Завжди перевіряйте температуру градусником

Термометр – простий, швидкий і надійний спосіб перевірити, наскільки приготувалося м’ясо. Ось як можна визначити готовність м’яса по температурі:

  • 50°C – не готове;
  • 55°C – трохи присмажилося;
  • 60°C – середнє прожарювання;
  • 65°C – майже готове;
  • 70°C – добре присмажилося.

Звичайно, ви можете спробувати визначити ступінь готовності на око або на дотик, але все ж повну впевненість вам дасть тільки термометр.

 

  1. Перед подачею на стіл відставте м’ясо на 5-10 хвилин

Жар змушує м’ясо стискатися, і весь його сік накопичується в центрі окремих шматочків. Якщо ви подасте барбекю прямо з вогню, весь цей сік просто виллється. Але якщо дати м’ясу «відпочити», волога встигне рівномірно розподілитися по всьому шматочку.

 

Секрети майстрів

Освоїли 8 основних кроків до приголомшливого барбекю? Це не все! Дізнайтеся, як можна зробити м’ясо ще кращим:

  1. Користуйтеся піддоном з водою. Поставте поруч з підготовленим м’ясом алюмінієву «ванночку» з водою – вона буде поглинати надлишкове тепло і допоможе стабілізувати температуру гриля, щоб м’ясо не пересмажилося.
  2. Додавайте солодкі соуси наприкінці. Соуси на основі цукру швидко згоряють, так що зазвичай їх наносять на самому початку готування, що може бути незручно. Спробуйте додавати їх наприкінці – різниці в смаку не буде, а якість «підросте».
  3. Правильно закінчуйте готування. Якщо ви знімаєте м’ясо з вогню, воно не припиняє готуватися відразу. Насправді, воно може продовжувати готуватися ще близько 15 хвилин, тому подумайте про те, щоб зняти м’ясо з вогню заздалегідь. Цей метод вимагає практики, до того ж, треба враховувати товщину м’яса і температуру, при якій воно готувалося.
  4. Дізнайтеся, як правильно доповнювати м’ясо на грилі овочами і фруктами. Фрукти і овочі гриль корисні для здоров’я і чудові на смак – доповніть ними своє гриль-меню!

 

Також дізнавайтеся найкращі рецепти. Користуватися чужим досвідом не соромно, і багатьох помилок в готуванні барбекю вдасться заздалегідь уникнути.