Правильні аксесуари: зроби гриль ще кращим!

02.04.2018

Правильні аксесуари: зроби гриль ще кращим!

Мало придбати гриль-установку – для того, щоб готувати більше кулінарних шедеврів, буде потрібно кілька маленьких, але необхідних речей. До того ж, необхідно подбати і про правильне чищення гриля, адже брудна решітка і жирні стінки не тільки неапетитно виглядають, але і псують аромат ваших страв. Що можна зустріти в списку аксесуарів для гриля, навіщо це потрібно, і чи варто купувати? Відповіді на всі питання – в цій статті.

 

Чистіше три! Скребки, ножі, щітки

Готувати на брудному грилі не просто огидно – це небезпечно! Жири, що скупчилися на решітці і інших місцях гриля, часто стають причиною серйозних спалахів і пожеж. Крім того, вони неприємно пахнуть і псують своїм запахом ваші кулінарні шедеври. Тому покупка аксесуарів для чищення обов’язкова для всіх грілеволодарів.

 

Чим рекомендують користуватися професіонали?

  1. Ніж-шпатель – один із найкращих інструментів для очищення «нутрощів» вашої установки – так званого гриль-боксу (його бічних стінок).
  2. Нейлонова або сталева щітка відмінно підійде для чищення пальників газового гриля, що забилися сміттям. Важливо не «вбивати» сміття в трубки, а м’яко прибирати його, рухаючись від центру трубок до країв.
  3. Шкребок допоможе впоратися з нашаруваннями жиру на решітці гриля.

Повне чищення гриля потрібно робити раз на кілька місяців, а щоб запобігти серйозному пригорання жиру, перед цим можна змащувати грати маслом або цибулею.

 

Зачохли свій гриль! Коли і навіщо використовувати чохли

Зберігання гриля – важливий період його «життя». Чим кращі умови, в яких зберігається установка, тим довше вона залишатиметься в робочому стані. Щоб уникнути неприємних несподіванок, краще заздалегідь купити підходящий чохол для вашої установки або вчасно замінити порваний.

Навіть якщо ваш гриль поставляється з водостійкою кришкою, не факт, що в нього не проникне волога. Стандартний захист не працює під час серйозної негоди, так що під час бур, штормів і інших погодних неприємностей чохол стане непоганим екраном від вітру, сміття і води.

У приморських регіонах грилю постійно «дістається» від нестабільної погоди і солоного повітря. Якщо ви очікуєте опадів, особливо сильного дощу і снігу, обов’язково укрийте установку.

Сухий клімат теж залишає чималий простір для використання чохла. Він захищатиме гриль від пилу і повітряної суспензії, а при сильному вітрі – від піску і дрібного сміття.

Коли не можна використовувати чохол? У вологому кліматі вода накопичуватиметься під чохлом і проникатиме в гриль. Так що не надягайте додатковий захист на установку, якщо за вікном – туман і вогкість. Також можна обробити гриль спеціальним лаком або виконати в чохлі кілька отворів для вентиляції.

 

Дай жару! Газові балони і не тільки

Не секрет, що більшість газових грилів «харчується» від балонів. Якщо ви не запаслися достатньою кількістю палива заздалегідь або не можете регулювати його подачу в гриль-установку, їжа буде безнадійно зіпсована.

Тому в аксесуарах для грилів обов’язково є балони з газом і шланги з редукторами.

 

Будь у формі! Спецодяг для готування на грилі

Готувати в улюбленій сорочці і з незахищеними руками – не варіант. Гриль може стати джерелом опіків і жирних плям, так що про відповідне «обмундирування» теж варто подумати заздалегідь. У продажу є:

  1. Фартухи. Їхня звичайна (і ефективна) довжина – по коліно. Вибираючи фартух для гриля, обов’язково беріть модель з кишенями (для пляшечок, спецій, інструментів, рукавичок) і можливістю регулювати розмір (фартух не повинен бовтатися).
  2. Рукавички. Моделі з щільної (але досить м’якої) шкіри прекрасно захистять шкіру рук від жирових бризок і контактів з розігрітими поверхнями, продуктами і інструментами.

Не думайте, що готувати доведеться в «бабусиному фартусі в квіточку» або кухонних рукавичках. Сучасний одяг для гриля – це особливий шик і стиль.

 

Повісь їх! Як зручно розташувати інструменти

Тримати ножі, дошки, лопатки і багато іншого в стаканах і банках дуже незручно. Тому можна перейти на «апгрейднуті» способи зберігання:

  1. На гачках. Підійде практично для всіх кухонного приладдя. Гачки можуть кріпитися прямо до грилю.
  2. На магнітній дошці. Підійде тільки для металевих інструментів, які магнітяться, ідеальний спосіб для наборів ножів.

Приправи також можна зберігати зручніше – для цього можна купити спеціальний «пристяжний» відкритий контейнер, який теж кріпиться безпосередньо до гриль-установці.

 

Зроби життя простішим! Інструменти для готування

Щоб приготування було швидким і максимально комфортним, а страви виходили смачними і ідеально просмаженими, є безліч корисних пристосувань:

  1. Термометри. Градусники для гриля рекомендують всі професійні і досвідчені кулінари в цій сфері. З їх допомогою ви зможете точно визначити ступінь готовності будь-якого продукту і не отримаєте пересушене або недосмажене блюдо.
  2. Щипці, лопатки і виделки. Не кидайте їжу і не мучтеся зі столовими приборами – користуйтеся спеціальними інструментами, щоб викладати, перевертати і знімати продукти.
  3. Листи, шампури, лотки, сотейники, підставки і рожна. Весь цей «стафф» потрібен для того, щоб зручно розташовувати шматочки різного розміру і форми. Є спеціальні підставки для реберець, великі і маленькі поверхні з отворами і т.д.
  4. Контейнери та тріска. Хочете готувати на газу, але сумуєте за димним ароматом «справжнього» барбекю? Поставте до газового грилю контейнер з тріскою і насолоджуйтеся апетитним натуральним запахом.
  5. Стартери, лотки для вугілля. Потрібні для швидкого розігріву і зручного розташування палива на вугільному грилі.
  6. Ліхтарики. Дозволять заглянути в «саме нутро» гриля або готувати в умовах зниженої видимості.

 

Асортимент корисних доповнень постійно розширюється – ентузіасти з усього світу намагаються зробити приготування барбекю кращим, простішим і зручнішим.