Газові VS вугільні грилі: хто переможе на вашій кухні?

14.04.2018

Газові VS вугільні грилі: хто переможе на вашій кухні?

Курка чи яйце? Android або iPhone? Питання про те, який гриль кращий, приблизно того ж порядку. Визначитися з видом гриля перед покупкою дуже важливо – «неправильна» техніка може зіпсувати враження від цього способу готування.

 

Вугілля проти газу 

У класичному готуванні (обсмажуванні) більшість вугільних грилів легко «обставляють» газові, просто тому, що виробляють більше тепла. Деякі (дорогі) моделі на газі поставляються зі спеціальними пальниками, які теж «вміють» швидко підсмажити м’ясо до готовності, не залишаючи на ньому відмітин від решітки. 

Проте, близько 90% стейкхаусів і барбекю-ресторанів подають страви, приготовані на газових грилях. В принципі, вони можуть дозволити собі будь-який вид палива. Але чому все-таки більшість вибирає газ? 

Зовнішній вигляд стейка вирішує все. Отримати характерний темний колір м’яса можна тільки за допомогою високих температур. Ресторанні грилі можуть розігріватися до 400-600 градусів, і деякі з них використовують випал не тільки знизу, але і зверху. Звичайні газові грилі видають всього близько 250 градусів, і лише невелика частка йде з одним пальником, який може «розігнатися» майже до +500. Готувати «ресторанне» гриль-меню вдома на такому пальнику можна, але порція вийде куди менше. 

Чи варто після цього віддавати перевагу «гарячому» вугільному грилю? Не поспішайте. Справа в тому, що зазвичай ми готуємо на грилі при сильно підвищеній температурі. Може, «ресторанні» потужності вдома не так вже й потрібні? 

Безліч страв на грилі можна прекрасно готувати, обходячись непрямим нагріванням 100-150 градусів, вся справа в тому, щоб забезпечувати правильну температуру достатній час. Газовий гриль дозволяє відмінно контролювати температуру, що життєво важливо для гарної готування.

 

Ароматний димок 

Одна з найважливіших відмінностей газових і вугільних грилів – дим. Це побічний продукт горіння, і у різних видів палива він відрізняється досить сильно. Від деревного вугілля диму набагато більше, і він набагато смачніший. 

Чи можна домогтися ароматного диму в газовому грилі? Можна закладати тріску в спеціальні контейнери в тих установках, в яких для цього є місце. Для цього знадобиться спеціальний металевий ящик, а також – розуміння правил поводження з такою «добавкою». 

Як буде відрізнятися м’ясо, приготоване на різних грилях при одній і тій же температурі, але з димком? На вугіллі вийде більш приємний, сильний і «теплий» аромат, темніший колір, на газі м’ясо збереже більше «рідного» смаку і залишиться більш соковитим. Який гриль вибрати в цьому випадку – лише питання смаку.

 

Не забувайте про витяжку 

При розпаленні вугільного гриля може виникнути неприємний нафтохімічний запах, який здатний серйозно зіпсувати продукти на грилі. Для того, щоб уникнути такого казусу, для вугільних грилів рекомендується використовувати витяжку. 

На аромат страв, приготованих на газовому грилі, в цьому плані нарікань не буде – газ вважається одним з найчистіших видів палива. Багато ресторанів, в яких можна пробувати смачні гриль-страви, готують саме на газу, тому не вірте в міф про те, що газ смердітиме і зіпсує ваші кулінарні шедеври.

 

Вугільні грилі: за і проти 

Багато фанатів вугільних грилів були б щасливі дізнатися, що всі газові грилі раптово зникли. Але у них є певні підстави для такого ставлення – в певних аспектах вугілля для гриля краще, ніж газ: 

  1. Висока температура. Гриль на вугіллі розігрівається до більш високої температури, ніж газовий гриль без спеціальних пальників. А висока температура (іноді можна отримати +400 градусів і більше) – те, що потрібно, якщо ви хочете, щоб підсмажене м’ясо залишилося всередині червоним або рожевим.
  2. Приємний аромат. Вугільний гриль дасть яскраво виражений приємний запах диму вашим стравам.

 

У чому мінуси вугільних грилів: 

  • більш висока пожежонебезпека;
  • вугілля сильно брудниться;
  • гриль довше розігрівається;
  • можуть з’являтися високі спалахи полум’я;
  • точно контролювати температуру дуже важко;
  • довго остигає;
  • потрібно уважно стежити, щоб не було сажі;
  • потрібно прибирати золу після кожного приготування їжі. 

Більшість цих неприємних моментів легко усунути, якщо знати пару секретів. Акуратне поводження знизить ризик небезпеки загоряння, а правильне зберігання палива дозволить забути про проблему сирого вугілля. Деякі моделі грилів оснащуються висувним лотком для видалення сажі, а захистити м’ясо від високих язиків вогню допоможе непрямий спосіб готування.

 

Газові грилі: за і проти 

Перша половина 90-х стала переломною – газові грилі обійшли вугільні в продажу, і зараз 60% реалізованих гриль-установок саме газові. Нескладно здогадатися, чому так сталося.

 

Газові грилі люблять за зручність і простоту контролю температури, а також за те, що вони: 

  • запускаються і нагріваються за 10-15 хвилин;
  • тримають температуру стабільно;
  • швидко остигають;
  • більшість моделей розігрівається до 250 градусів, деякі – до 500;
  • не мають спалахів полум’я;
  • дають змогу користуватися декількома температурними зонами для готування різних продуктів одночасно;
  • в комплекті зазвичай мають вертлюг;
  • мають більше аксесуарів;
  • легко чистяться.

 

За що газові грилі не люблять: 

  • пальники потрібно промивати під тиском кожні кілька місяців;
  • паливо дорожче;
  • у більшості моделей немає ящиків для тріски для створення димного аромату;
  • газ вибухонебезпечний;
  • газові грилі дорожчі. 

Найважливіший аспект готування – контроль і регулювання тепла. Для того, щоб не упустити і не пережарити м’ясо на грилі, досить використовувати термометр-щуп (найточніший) або інші види електронних грілевих градусників. Порада актуальна і для вугільних, і для газових грилів.

 

Що вибрати в підсумку? 

Можна з успіхом використовувати обидва види грилів. На вугільному найкраще виходять страви з червоного м’яса і страви з ароматом диму. Газовий гриль краще допоможе з птахом, овочами, піцою, рибою і хлібом.