Як правильно маринувати стейки без рецепта

08.03.2018

Як правильно маринувати стейки без рецепта

Створення маринаду для м’яса-гриль дуже схоже на приготування салату – ви можете скласти його за настроєм або виходячи з того, що є у вас на кухні. Але в той же час потрібно, щоб аромат маринаду залишався на м’ясі якомога довше.

До складу будь-якого маринаду входять чотири головні компоненти – олія, оцет, приправи і сіль. Як тільки ви зрозумієте, як змішувати їх в базовій пропорції, зможете більше ніколи не користуватися готовими рецептами.

 

  1. Почніть з масла

Ваш маринад повинен складатися з олії не менше ніж наполовину. Це допоможе перетворити його на густий соус, який добре обволікатиме м’ясо, а додатково – додасть приємний присмак.

Вам знадобиться мінімум чашка маринаду на кілограм м’яса. На цей обсяг потрібно підготувати не менше половини чашки олії.

  1. Якщо ви не хочете, щоб в маринаді зберігався смак олії, спробуйте використовувати олію каноли або виноградних кісточок.
  2. Хочете додати яскраво вираженого аромату? Візьміть оливкову, кунжутну або навіть ароматизовану олію.

Олія в маринаді допомагає м’ясу готуватися рівномірно.

 

  1. Додайте трохи оцту

Оцет допомагає розм’якшити жорстку сполучну тканину, якої достатньо в наших улюблених стейках. Але важливо не переборщити – занадто велика кількість оцту зробить м’ясо більш жорстким. Щоб цього не сталося, не наливайте оцту більше, ніж олії.

Вид оцту залежить тільки від ваших уподобань. Це може бути столовий, бальзамічний, яблучний, виноградний, рисовий і будь-який інший оцет. Також можна використовувати:

  • фруктовий сік (лимонний, апельсиновий, ананасовий і т.д.);
  • алкоголь (пиво, вино, сидр);
  • молочні продукти (сметана, кефір, вершки, йогурт);
  • очищені цибулю і часник.

Пам’ятайте, завжди можна долити оцет пізніше, але прибрати його з готового маринаду вже не можна. Тому, хоч ви і можете відразу налити рівну кількість оцту і олії, починати краще з чверті чашки оцту з половиною чашки масла.

 

  1. Змішайте кілька спецій

Спеції потрібні для аромату «зовнішньої» частини м’яса, так що експериментуйте сміливо! Спробуйте додати в маринад:

  • соус Вустершир;
  • гірчицю;
  • місо-пасту;
  • соус, свіжий або сушений чилі;
  • нарізаний, тертий або роздавлений часник;
  • цибулю-шалот;
  • крупно нарізані трави;
  • цільні або мелені спеції;
  • кетчуп;
  • шірачу;
  • тертий або нарізаний свіжий імбир;
  • цитрусову цедру.

Зберіть все, що є на вашій поличці або в шафці для спецій, і експериментуйте від душі!

 

  1. Зробіть маринад солодким і солоним

Щоб збалансувати смак, в маринад треба додати що-небудь солодке і солоне. Сіль потрібна для того, щоб м’ясо було ніжним, і в ньому залишалося достатньо вологи. Але не обов’язково використовувати звичайну сіль – її можна замінити, наприклад, соєвим або рибним соусом.

Цукор не так важливий для маринаду, але допомагає зробити смак кращим. Якщо оцет, його замінник або приправи вже підсолодили маринад самі по собі, від додавання цукру можна відмовитися. Також можна додавати в маринад мед, коричневий цукор або кленовий сироп. Не переборщіть з цукром – солодкий маринад на стейку швидко згорить. Суміш повинна бути тільки трохи підсолодженою.

 

  1. Маринуйте від 1 до 12 годин

Замаринуйте м’ясо і відставте його в сторону. Необхідно, щоб якомога більше м’яса просякнулося маринадом – стежте за тим, щоб шматочки не «склеювалися», прилягаючи один до одного дуже щільно. Можна покласти м’ясо в щільно запечатаний пластиковий мішок або контейнер, глибоку тарілку або миску. Якщо є можливість, періодично перевертайте м’ясо в маринаді.

Якщо ви будете готувати через 1-3 години після початку маринування, м’ясо можна залишити на столі. Якщо планується відкласти підготовку, приберіть його в холодильник (не забудьте вийняти за годину до готування, щоб м’ясо змогло нагрітися до кімнатної температури).

Тонкі шматочки м’яса не можна марнувати більше 10-12 годин, інакше смак м’яса «загубиться» в смаку маринаду. Необхідний мінімум, на який ви можете залишити м’ясо – 1 година. Якщо цей час скоротити, ніякого «чарівного ефекту» від маринаду не буде.

 

  1. Перед приготуванням на грилі висушіть м’ясо

Коли гриль-установка готова до роботи, вийміть м’ясо з маринаду і видаліть залишки складу паперовими рушниками. Простежте, щоб ніде не прилипли великі частинки, наприклад, грудочки спецій – на грилі вони згорять.

Час приготування буде залежати від товщини шматочків м’яса і температури гриля. Як правило, тонкі шматки готуються на сильному вогні, і доходять до готовності дуже швидко – тримайте термометр і щипці для барбекю напоготові. Знімайте їх при температурі 50ºС, а шматочки середньої товщини – при 55ºС. Якщо у вас немає термометра, надріжте стейк і подивіться на колір м’яса в центрі шматочка.

 

  1. Не забудьте остудити і нарізати

Відставте готове м’ясо на 5-10 хвилин. М’ясу потрібно не тільки охолонути, а й просочитися зсередини соком, присутнім в центрі кожного шматочка – від спеки м’ясо стискається, і вся волога збирається в його центрі. Якщо не дати м’ясу охолонути, воно швидко стече, втрачаючи смачний сік, і стане жорстким. Тонкі шматочки м’яса можна остуджувати 5 хвилин, швидко порізати і подати до столу. Чим більший стейк, тим більше часу йому потрібно, щоб охолонути.

Остиглі стейки будуть соковитими і смачними, вони збережуть приємний аромат маринаду, який ви приготували без рецепта швидко і легко. Користуйтеся цими простими правилами і створюйте маринади-шедеври з улюблених масел, оцтів, соусів і спецій.

 

Смачного!