Як приготувати барбекю смачно на газовому грилі? Спробуйте це спосіб!

23.03.2018

Як приготувати барбекю смачно на газовому грилі? Спробуйте це спосіб!

Газовий гриль – поширений прилад для домашнього готування, але чи може він зробити повноцінне барбекю? Більшість готових продуктів страждають від відсутності смачного серпанку, який обкурював би їх при готуванні на вугільному або дров’яному грилі. Як же додати до страви, приготованї на газовому грилі, ароматний димок? 

 

Вихід є?

Газовий гриль цілком можна використовувати для отримання димного аромату, хоч це і не так просто зробити. Чесно кажучи, газовий гриль не дуже добре підходить для цієї мети. На відміну від коптилень, які створені для того, щоб забезпечувати глибокий насичений аромат, газові установки дають тільки запах смаженого жиру, а не запах від дерева або вугілля. До того ж, занадто часто дим випаровується через занадто хорошу вентиляцію в газових грилях.

Втім, виробники грилів вже помітили інтерес до «класичного» готування саме на газовому обладнанні. Деякі компанії зробили крок назустріч любителям справжнього барбекю. Наприклад, Weber-Stephen ощасливив користувачів спеціальними перфорованими металевими ящиками для установки всередині газових грилів. З’явилися і нові моделі, для яких необхідність в таких «аддонах» відпала.

 

З чого почати?

Хоч газові гриль-установки все-таки не такі ж гарні, як вугільні, багато хто з них дозволяє досягти вражаючих результатів. Ваші кулінарні шедеври навіть на газовому грилі зможуть апетитно пахнути!

 

Хочете спробувати? Починати можна так:

 

  1. Купуйте спеціальний перфорований металевий ящик для деревної тріски

Під час готування тріски тлітимуть, створюючи дим для справжнього барбекю. Якщо ви придбали гриль високого класу, в ньому вже може бути вбудований такий контейнер, встановлений просто над пальником.

Більшість невбудованих ящиків для обкурювання – прості «коробочки» з важкої нержавійки, вони зроблені з відкидною кришкою і отворами для диму в ній. Контейнер для тріски коштує недорого – можна навіть не витрачати час на його створення «з нуля», а придбати в магазині приладдя для гриля. Такі бокси ставляться на решітку або на металеві пластини під нею. Є й екзотичні варіанти V-подібної форми для установки між гратами.

Немає місця для коробки? Візьміть аркуш алюмінієвої фольги, покладіть тріску всередину і залиште кілька отворів для виходу диму. Встановлюється така конструкція аналогічно – на решітку або на пластини під нею.

 

  1. Підготуйте тріску правильно

Тріску з яблуні, дуба та інших листяних і фруктових порід дерев потрібно замочувати приблизно годину перед тим, як поміщати в контейнер. Злийте воду, покладіть тріску в бокс або «конверт» з фольги та встановіть на гриль.

Якщо є можливість, встановлюйте бокс з тріскою подалі від вогню, коли починаєте готувати. Тріска займеться трохи пізніше, так що дим з’явиться, коли гриль-установка вже встигне повністю розігрітися.

 

  1. Готуйте при непрямому нагріванні

Коли з контейнера з тріскою з’явиться дим, вимкніть нагрів з протилежного боку решітки (під ящиком з тріскою його потрібно залишити). Виставте потрібну температуру на частини решітки з контейнером, а м’ясо, рибу або інші продукти розташуйте на «холодній» стороні. Закрийте кришку і чекайте до готовності страви.

 

Пам’ятайте про обмеження!

Можна приготувати великий шматок м’яса, наприклад, свиняче плече, на газовому грилі. Але навряд чи воно прокоптиться настільки глибоко, наскільки вам хочеться. Тим більше що деревна тріска швидко відпрацьовується, і для готування великих шматків м’яса доведеться кілька разів поповнювати контейнер. Хочете робити це кожні півгодини протягом 6, 8, 12 або навіть 18 годин? Не варто. Подвійна кількість деревної тріски проблему не вирішить – в цьому випадку буде більше іскор, ніж диму, а м’ясо матиме дивний і незвичний смак.

Найкраще використовувати газовий гриль для більш вишуканих продуктів. В центрі уваги:

  1. Закуски, наприклад, суміш горіхів. Збризнуті коричневим цукром і кайєнною, горіхи набувають класичного солодкого аромату і приємного деревно-земляного запаху. Вони готуються всього 30 хвилин, добре зберігаються в закритій банці і стануть відмінною повсякденною закускою.
  2. Риба, особливо філе і стейки. Як і горіхова суміш, вони швидко поглинають дим. А оскільки димок легкий, немає ризику перекоптити продукт. Особливо добре виходять скумбрія, меч-риба та їм подібні.
  3. Сосиски. Вони можуть присмажуватися м’яко – м’ясо залишається досить вологим, але його приготування не припиняється. Вони готуються приблизно 40 хвилин, так що їх можна легко робити в будні дні.

Не забороняється робити барбекю в газовому грилі з птиці (курячі шашлички завжди в моді) і не дуже товстих шматків м’яса.

 

Насолоджуйтесь результатом!

Деревний димок не тільки додасть вашій страві приємного аромату багаття і додаткової смакової привабливоств – він набагато корисніший від диму, який виділяється від википаючого на решітці жиру.

Готування на непрямому вогні разом з використанням контейнера для тріски дозволяє готувати набагато більш корисну їжу, ніж просто обсмажені на вогні м’ясні шматочки. Правильно приготовлена ​​їжа – це практична відсутність канцерогенів у вашій їжі, до того ж, вся привабливість барбекю в ній зберігається.

Відкрийте нові можливості свого газового гриля, зробіть домашній стіл смачнішим, здоровішим і різноманітнішим з простим обкурюванням страв деревною тріскою.

 

Смачного!