10.01.2018
Електрогриль: як вибрати оптимальний варіант для дому
За допомогою гриль-установки можна готувати смачну, корисну і поживну їжу протягом цілого року. Якщо вугільні і дров’яні грилі використовуються, в основному, в теплу пору року, а газові не завжди можна встановити вдома, то у електрогрилів немає жодних проблем з роботою в будь-який сезон. Але підібрати відповідне обладнання «з наскоку» непросто – необхідно заздалегідь розібратися в особливостях експлуатації різних типів пристроїв.
Що потрібно знати про електрогрилі
Домашній гриль, який працює від електрики, – універсальна модель, з якою дуже легко і просто працювати. Будь-яка установка цієї категорії порадує власника масою переваг:
-
Використовується і на відкритому повітрі, і в приміщенні. Електрогриль можна використовувати на кухні або веранді, в їдальні і навіть на балконі – всюди, де є розетка для підключення. Використовуєте установку на дачі і хочете встановити гриль в альтанці? Досить скористатися звичайним подовжувачем.
-
Працює цілий рік. Коли готувати на вулиці стає незручно, електрогриль без проблем «перекочовує» в закриття приміщення.
-
Не вимагає заправки палива. Всі проблеми з газовими балонами, дровами та вугіллям не стосуватимуться власника гриля на електриці. Шукати місця для закупівлі палива, розміщувати його на кухні або в коморі, а також чистити установку від нього не доведеться.
-
Легко переміщається. Переважна більшість електрогрилів відрізняється компактними розмірами і наявністю зручних ручок для перенесення. Вибираєте велику модель? З імовірністю 90% у неї будуть зручні коліщатка з м’якими гумовими накладками.
Але в той же час у всіх електрогрилів є недоліки: не дуже велика площа поверхні, висока вартість споживаної електроенергії, відсутність в деяких моделях можливості чітко відслідковувати ступінь готовності продуктів.
Як підібрати електричний гриль на дачу, в будинок або квартиру
Правильно підібраний електрогриль не займатиме зайвого місця на кухні і не матиме нагоди довго простоювати без діла. Щоб гриль-установка не «оселилася» в коморі або на антресолях, вона повинна бути зручна для щоденного використання. Тому потрібно заздалегідь визначитися з рядом особливостей майбутньої покупки.
Тип робочої поверхні:
-
у відкритому електрогрилі немає верхньої кришки;
-
закрита модель накриває продукти зверху або придавлює другими гратами;
-
універсальний варіант дозволяє готувати в будь-якому з режимів.
Порада: вибирайте пристрій закритого типу, щоб пар, дим і гаряче повітря не дратували вас і не псували кухонні меблі.
Контакт продуктів з нагрівальним елементом:
-
безконтактні електрошашличниці дозволяють готувати продукти на шампурах, що обертаються навколо джерела тепла;
-
контактні моделі діють по типу гриль-сковорідки – їжа готується безпосередньо на решітці.
Мобільність:
-
стаціонарні пристрої складно переміщувати;
-
переносні і складні пристрої легко «подорожують» з кімнати в кімнату.
Матеріал робочої поверхні:
-
сталь відрізняється порівняно невеликою вагою і практично завжди хромована;
-
чавун забезпечує рівномірний розподіл тепла по всій решітці;
-
склокераміка найлегше очищується, але її міцність набагато нижча, ніж у металевих поверхонь.
Важливо знати: найкраще буде гріти гриль з теном, вмонтованим прямо в решітку.
Матеріал корпуса:
-
нержавіюча сталь довговічна і переносить випадкові несильні удари без пошкоджень;
-
пластик коштує дешевше і при акуратному зверненні також відрізняється тривалим терміном служби.
Форма решітки:
-
рівна;
-
ребриста;
-
для оладок;
-
для сендвічів.
Порада: не купуйте кілька грилів з різними типами решіток, пошукайте модель, в якій є кілька змінних робочих поверхонь.
Варто звернути увагу на місткість електрогриль – немає сенсу підбирати модель з великою місткістю, якщо готувати планується на пару чоловік. Потужність – ще один важливий критерій. Зазвичай вона варіюється від 0,7 до 2,2 кВт.
Важливі опції
У кожного електрогриля повинен бути мінімальний «джентльменський набір» функцій. Без них користуватися таким обладнанням може бути незручно і небезпечно. Рекомендується купувати пристрої з:
-
індикатором підключення до мережі;
-
індикатором нагріву тена;
-
регулятором потужності;
-
антипригарним покриттям;
-
захистом від перегріву;
-
знімним піддоном для жиру і вологи.
Є й інші корисні сучасні опції, з якими електрогриль покаже себе з найкращого боку:
-
функція підігріву їжі після закінчення готування;
-
автоматичні програми готування під різні типи продуктів;
-
вбудований ЖК–екран;
-
датчики ваги, тиску і температури;
-
таймер;
-
термощуп;
-
функція відкладеного старту;
-
звукове сповіщення;
-
регулювання висоти кришки і ніжок;
-
регулювання кута нахилу;
-
додаткові ґрати.
М’ясо, овочі, морепродукти, бутерброди, млинці, яйця – гриль-установка на електриці впорається з усіма видами продуктів. Чим більше техніка має додаткових можливостей, тим цікавішим буде процес готування.
Пам’ятайте: чим більше у приладі додаткових функцій, тим більше електроенергії він споживає.
Вибір домашнього електрогриля відбере якийсь час, але всі старання стовідсотково окупляться – продукти, приготовані на грилі, зберігають максимум поживних речовин, мають гарний смак, радують прекрасним зовнішнім виглядом і апетитною хрусткою скоринкою.