28.03.2018
Фланк стейк під маринадом на грилі: готуємо Лондон Бройля і подаємо з правильним гарніром
Любителі яловичини обов’язково оцінять цей стейк, який, до того ж, відноситься до низькокалорійних страв, може бути включений до кето-дієти, має низький глікемічний індекс і не містить глютену.
Що готуємо?
Лондон Бройль – поширена назва фланк стейка підряд м’ясників, хоча насправді так називається ще й певний спосіб готування. Цей рецепт родом з північної Америки, і ніякого відношення до Лондону не має – шукати його в ресторанах англійської кухні безглуздо. Зате, замовивши Лондон Бройля в різних провінціях Канади, можна отримати ковбаску, м’ясний рулет або котлету у фланк стейку.
М’ясо в цьому рецепті – маринований фланк стейк, приготований на грилі на середньому вогні. Соковитий, дієтичний, смачний і корисний обід для справжніх цінителів яловичини, який готується легко і швидко.
Складові
- 1 кг фланках стейка;
- 2 ст.л. бальзамічного оцту;
- 2 ст.л. свіжого лимонного соку;
- 1 ст.л. діжонськой гірчиці;
- 1 ст.л. Вустерширського соусу;
- 1 ст.л. подрібненого часнику;
- 0,5 ч.л. сухого орегано;
- 0,5 ч.л. сухого базиліка;
- 0,5 ч.л. сухого чебрецю;
- 1 ч.л. копченої або звичайної паприки;
- 1/4 чашки оливкової олії.
Попередня підготовка
Для маринаду візьміть бальзамічний оцет, лимонний сік, діжон, соус Вустершир, часник, сушений орегано, сушений базилік, сушений чебрець і копчену паприку. Збийте ці інгредієнти в оливковій олії (якщо одного-двох не вистачає, просто замініть їх тим, що у вас є).
Якщо потрібно, обріжте стейк від жиру (для дієтичного варіанту рецепта), трохи надріжте його по обидва боки (робіть надрізи на 0,5 см в глибину і на тій же відстані один від одного), щоб м’ясо краще просочилося маринадом. Покладіть стейк в пакет зіп-лок (пластиковий мішечок з замком), додайте маринад і залиште в холодильнику на 8-24 години. Ідеально буде замаринувати м’ясо перед сном, а вранці приступити до готування.
Як добитися ідеального смаку
Дістаньте м’ясо з холодильника і злийте маринад, потім залиште його в теплі і дайте нагрітися до кімнатної температури. У цей час розігрійте вашу гриль-установку. Якщо поспішайте, можна обполоснути м’ясо водою, щоб видалити зайвий маринад.
Найкраще готувати Лондон Бройля на середньої потужності – зменшіть вогонь на грилі і дайте вугіллю охолонути, перш ніж покласти на нього м’ясо. Готуйте стейк, поки його температура не буде складати 54,5 градусів.
Увага! Якщо ви хочете отримати соковитий, ніжний і не пересушений стейк, будьте готові контролювати його температуру з високою точністю. Для цього рекомендується використовувати термометр-щуп, який занурюється безпосередньо в м’ясо.
Час готування залежатиме від розміру шматочків м’яса і температури вашого гриля, але орієнтуйтеся на те, що повертати стейк в перший раз потрібно приблизно через 6 хвилин, а до готовності він дійде за 11. Зніміть м’ясо з вогню – ще деякий час воно готуватиметься за рахунок внутрішнього жару. Тому важливо виключити надходження зайвого тепла, щоб стейк не пересушити.
До столу!
Коли м’ясо досягне потрібної температури, зніміть його м гриля і дайте відпочити 5-10 хвилин (для невеликих шматочків) або 10-15 хвилин (для великих шматочків). Розріжте м’ясо на тонкі пластинки поперек волокон і негайно подавайте. Ідеальним «компаньйоном» для Лондон Бройля буде оливковий соус або чімічуррі.
Фланк стейк буде ще смачнішим і кориснішим, якщо подавати його з правильним гарніром. Для того, щоб обід вийшов дієтичним і корисним, спробуйте поєднувати Лондон Бройля з весняним салатом або печеною броколі.
Зелений весняний мікс
Весняний салат рідко коли готується за точним рецептом – це, скоріше, ідея, яку можна «розвивати» в приємному для вас напрямку. Прекрасний спосіб з’їсти всю свіжу зелень, яку ви любите, красиво.
Базовий рецепт:
- 1 ст.л. оливкового масла найкращої якості (на велику миску);
- сік половини лайма (можна використовувати і лимон, але лайм безперечно кращий);
- близько 4 крапель винного оцту;
- сіль і перець за смаком.
Змішайте зелень з оливковою олією. Додайте сік лайма і капніть винний оцет, знову перемішайте. Приправте сіллю і меленим перцем, подавайте на стіл. У салат можна додавати все, що душа забажає – пармезан, оливки, горгондзолу, квасолю, фету, горішки або артишоки.
Брокколі з духовки
Найкращий спосіб готувати брокколі, після якого вам навряд чи знадобиться інший! Корисна капуста стане приємною і хрусткою, відмінно підійде не тільки до стейку-гриль, а й до багатьох інших страв.
Знадобляться:
- 0,5 кг броколі, порізаної шматочками «на один укус»;
- 3 ст.л. оливкового масла extra virgin;
- 6-12 зубків свіжого часнику;
- сіль і свіжий мелений чорний перець за смаком.
Розігрійте духовку до 230 градусів. Поріжте брокколі на невеликі шматочки. Перемішайте капусту з оливковою олією, часником, сіллю і перцем, потім викладіть суміш на противень. Готуйте до тих пір, поки броколі не стане яскраво-зеленою, а крою шматочків – трохи коричневими. Готування займе 20-25 хвилин. Подавайте капусту гарячою.
Швидко, смачно, корисно
Цей рецепт спеціально адаптований для здорового харчування – в оригіналі він містить гострий каррі і може включати котлети, ковбаски або м’ясні рулетики.
Фланк стейк із зеленим гарніром відмінно впишеться в ваше повсякденне меню або «схудабельну» дієту. Слідкуйте за тим, щоб в м’ясі було не більше 10% жиру, і сміливо беріться за приготування.