Що таке гриль барбекю?

Гриль барбекю – що це? І чому вони так швидко набирають популярність в Україні

08.08.2018

Гриль барбекю – що це? І чому вони так швидко набирають популярність в Україні

Чи варто піддаватися загальному захопленню «американською» їжею? Барбекю гриль – відмінний спосіб перетворити готування на задньому дворі на повноцінну розвагу, враховуючи можливості дуже смачно поїсти.

 

Все про грилі барбекю

Говорячи про гриль, можна мати на увазі зовсім різні речі. Часто через це виникає плутанина і нерозуміння. Словом «гриль» зазвичай позначають дві речі – спеціальну техніку і страву, приготовану певним способом. У першому випадку гриль може бути:

  • електричним;
  • газовим;
  • компактним;
  • комбінованим;
  • поєднаним з коптильнею.

Грилі відрізняються розмірами і формою, у них можуть бути різні функції і насадки. Техніка може бути найпростішою, а може бути і «просунутою». Останні моделі можуть навіть керуватися зі смартфону!

 

 

За способом готування розрізняють:

  • гриль – стаціонарна  або  переносна  установка,  на якій  страви готуються  завдяки  тепловому  випромінюванню від горіння  горючого газу, деревного вугілля,  або електронагрівачів; 
  • барбекю – устаткування, що використовується для приготування страв, в основному м’яса, за рахунок тліючого вугілля, електронагрівача, газу;
  • гриль-барбекю – це загальна назва будь-яких продуктів, приготованих на вугіллі.

«Чисте» барбекю передбачає підготовку м’яса, а гриль приголомшує різноманітністю. На грилі можна готувати практично все, що завгодно: м’ясо, рибу, птицю, фрукти, сир, овочі, гриби, горіхи, бутерброди, бургери, піцу, салати, кукурудзу і т.д.

 

Більше можливостей

У готування на вугіллі багатовікова історія. Але з появою печей і плит ніхто не збирається відмовлятися від шашликів, м’яса на рожні або гарячій решітці. Піджарена скоринка і соковита начинка, неповторний аромат і особливий смак – все це змушує знову і знову згадувати про готуванні на вогні.

Гриль-барбекю:

  • дозволяє смажити або запікати практично будь-які продукти;
  • набагато менш вимогливий до розміру шматочків і «водянистості» продуктів;
  • підтримує підготовку в декількох режимах;
  • може використовуватися не тільки на вулиці, але і вдома (крім вугільних моделей).

На грилі можна приготувати стейки, котлети, печену картоплю і всі ті звичні страви, що зазвичай входять в меню обіду на природі. Деякі моделі дозволяють робити м’ясо на вертелі, класичні шашлики на шампурах, довгі реберця і т.д.

Працювати з грилем зручніше, ніж з духовкою (не потрібно нахилятися) або мангалом (більше функцій). У нього може бути кілька поличок, на яких можна одночасно готувати різні продукти.

 

Більше задоволення

З переносним грилем ви можете без проблем виїжджати на природу, готувати звичні шашлики і картоплю або пробувати нові рецепти. Але готувати барбекю біля дому може бути куди цікавішим. Наприклад, ви можете зібрати «паті» для сім’ї, друзів і сусідів, не залишаючи меж прибудинкової ділянки. У США навіть є тематичні змагання для любителів блиснути кулінарною майстерністю.

Барбекю на свіжому повітрі – відмінний спосіб провести час з близькими людьми і поспілкуватися, насолоджуючись смачною і корисною їжею. Не всі люблять поїздки в ліс, тим більше, заздалегідь дуже важко передбачити погоду для пікніка з готуванням на відкритому вогні. Домашнє барбекю в цьому випадку – оптимальний вихід із ситуації:

  • всі потрібні інгредієнти і запаси завжди під рукою;
  • час барбекю-вечірки практично не обмежений;
  • не потрібно витрачатися на бензин для поїздки в ліс або на річку;
  • вдома набагато простіше сховатися від негоди.

 

Їжа, приготована на грилі:

  • різноманітна;
  • соковита з апетитною хрусткою скоринкою;
  • не підгорає від випадкових язиків полум’я;
  • підходить для будь-якого сезону;
  • зберігає максимум корисних речовин;
  • легко готується.

Багато страв-гриль входить до оздоровчих дієт, в тому числі – дієти південного пляжу, розробленої спеціально для людей з проблемами серцево-судинної системи.

 

Увага до традицій

Нескладно зрозуміти, чому гриль барбекю чудово прижився в Україні і продовжує набирати популярність. Він відмінно підходить людям, які люблять і вміють відпочивати вдома, в колі близьких.

Гриль барбекю органічно вписується в традиції сімейного відпочинку і посиденьок з друзями. До того ж, він не вимагає тривалих приготувань і особливих витрат – навіть у початківця-кухаря більшість страв будуть смачними і апетитними.

Гриль барбекю у вас вдома

Розмістити гриль можна де завгодно – від компактної кухні в малогабаритній квартирі до вашого заднього двору. Вибір моделей величезний – техніка відрізняється за формою і розміром, функціями і насадками, кількістю температурних зон і т.д.

Не варто думати, що гриль – величезний «монстр», який оселиться у вас на задньому дворі або в гаражі. Звичайно, існують спеціальні грилі для ресторанів, великі домашні грилі для справжніх фанатів барбекю і навіть цілі модульні кухні для вуличного готування.

Але найчастіше гриль – це порівняно невелика «тумбочка» на колесах. Її легко перевозити з місця на місце, на вбудованих поличках можна зберігати інструменти, аксесуари та інгредієнти. Так що гриль для заднього двору – це зручна міні-кухня, в якій все передбачено.

 

Користуватися грилями просто:

  • вугільні моделі працюють не складніші, ніж мангал;
  • газові «харчуються» від балона або підключаються до домашнього газопроводу;
  • легко збираються і просто чистяться (особливо – газові та електричні);
  • не вимагають супер-дбайливого догляду;
  • відмінно працюють практично в будь-яку погоду.

Після продуктивних вихідних техніка може спокійно чекати наступного разу в гаражі або підсобці (якщо там сухо). Не важливо, як часто ви готуєте – якісний гриль працює однаково добре, навіть якщо простояв під чохлом більше року.

 

Гарна техніка буде працювати роками – відомо безліч випадків, коли «дідок»-гриль служив більше 50 років при активному регулярному використанні!