18.06.2018

Овочі-гриль: ТОП-3 смачних рецепти

Сезон готування на грилі стартував, і гріх цим не скористатися! Низькокалорійні овочі, приготовані на грилі, поспішають зайняти своє місце у вашому літньому меню і порадувати відмінним смаком і значним набором корисних мікроелементів. 

 

Рецепт 1: Простіше не буває 

Ультрашвидкі дієтичні овочі-гриль можуть стати прекрасним літнім гарніром до чого завгодно. Їх можна готувати весь сезон – в набір входять недорогі, поширені і корисні продукти. Готувати рекомендується в сковорідці з отворами (або аналогічній посуді), яка ставиться на гриль зверху. 

 

Що знадобиться (на 3-4 порції): 

  • 2 середніх цукіні;
  • 1 велика солодка цибуля;
  • 1 великий червоний перець;
  • 0,5 чашки італійської заправки для салату;
  • щіпка сушених трав (чебрець, орегано, фенхель або сушений базилік) – є обов’язковою;
  • сіль і свіжий мелений чорний перець – додавати після готування. 

 

Як готувати: 

Обріжте цукіні з двох сторін, розріжте їх уздовж навпіл, потім покрайте на шматочки завтовшки 5 см. Очистіть цибулю, обріжте з двох сторін, розріжте навпіл і розділіть на окремі шари. Ці шари поріжте на шматочки приблизно того ж розміру. Розріжте навпіл перець, видаліть насіння і стебло, наріжте шматочками того ж розміру, що і цибуля з цукіні. 

Покладіть овочі в пакет з «блискавкою» або пластиковий контейнер з щільно прилягаючою кришкою. Вибирайте найменшу ємність, в якій можуть поміститися овочі. Залийте їх заправкою повністю, при бажанні додайте приправи і приберіть в холодильник на 4-6 годин. Можна покласти з ранку і приготувати після роботи. 

Відкиньте овочі на друшляк, щоб видалити зайвий маринад. Поки вони стікають, розігрійте гриль і сковорідку до середньо-високої температури. Коли посуд нагріється. викладіть овочі так, щоб вони по максимуму прилягали до сковорідки. Готуйте під закритою кришкою, помішуючи кожні 5 хвилин – вони повинні підсмажитися з усіх боків. На підготовку піде 15-20 хвилин, за цей час овочі стануть підсмаженими зовні і залишаться соковитими всередині. 

Подавати гарячими, з сіллю і перцем, при бажанні можна додати хороший бальзамічний оцет. 

 

Інші комбінації овочів для цього рецепта: 

  • цукіні, жовті кабачки, солодкий лук;
  • горошок в стручках, червоний перець, солодкий лук;
  • горошок в стручках, варена 2-3 хвилини морква, солодкий лук;
  • спаржа, червоний перець, солодкий лук;
  • баклажани, цукіні, червоний перець;
  • баклажани, червоний перець, солодкий лук. 

Якщо ви готуєте з запасом, або після обіду або вечері овочі залишилися, для повторної подачі на стіл найкраще розігрівати їх 2-3 хвилини на гарячій сковорідці. 

 

Рецепт 2: Ідеально для літа 

Баклажани-гриль з часником, кмином, сиром Фета і травами – ще одне прекрасне блюдо, яке відмінно впишеться в будь-яку дієту. Його можна готувати не тільки в вуличному грилі, а й на домашній гриль-сковорідці, якщо погода задумала зіпсувати вам барбекю. 

 

Що знадобиться (на 3-4 порції): 

  • 1 великий баклажан, порізаний кружальцями завтовшки 2 см;
  • оливкова олія;
  • 2 ст.л. подрібненої свіжої м’яти;
  • 2 ст.л. подрібненої свіжої кінзи;
  • 0,25 чашки порізаного сиру Фета;
  • 0,5 ч.л. роздавленого або дрібно нарізаного часнику;
  • 0, 5 ч.л. меленого кмину;
  • 0,25 ч.л. солі;
  • 1,5 ст.л. свіжо вичавленого лимонного соку;
  • 1 дрібно нарізана цибулина;
  • щіпка гострого перцю. 

Замість м’яти і кінзи можна використовувати орегано і базилік. Якщо немає свіжої зелені, підійде сушена. 

 

Як готувати: 

Розігрійте вугільний або газовий гриль до середньої температури. Завантажте цибулю, лимонний сік, сіль і часник в блендер або кухонний комбайн і добре перемішайте. Дайте суміші настоятися близько 10 хвилин. Потім вилийте її в миску, змішайте з кмином, гострим перцем і 3 ст.л. оливкового масла. Помастіть часточки баклажана оливковою олією з двох сторін, підсмажуйте приблизно 15 хвилин, час від часу перевертаючи. 

Пере подачею на столи викладіть баклажани в плоску тарілку, налийте часникову суміш, зверху покладіть Фета і трави. 

 

Рецепт 3: Святковий 

Смачна і корисна гриль-спаржа з ​​пармезаном прикрасить будь-який святковий стіл. Велика спаржа відмінно підходить для приготування на грилі, а якщо готувати з піддоном, можна не сильно турбуватися про розмір. 

 

Що знадобиться (на 3-4 порції): 

  • 0,5 кг спаржі;
  • 2 ст.л. оливкової олії;
  • сіль і перець за смаком;
  • 0,5 склянки тертого сиру пармезан. 

Оливкової олії повинно вистачити на змазування всієї спаржі. 

 

Як готувати: 

Розігрійте вугільний або газовий гриль до високої температури. Поставте піддон (також підійде деко або інший підходящий посуд) на гриль і дайте йому прогрітися, поки будете готувати спаржу до приготування на грилі. При необхідності намастіть посуд олією або скористайтеся антипригарним спреєм. 

Розріжте один шматочок спаржі, щоб побачити, де починається жорстка частина, і обріжте всю решту спаржі до цієї довжини. Обрізану спаржу покладіть до пластикового пакета або каструлі, збризніть оливковою олією, додайте трохи солі і перцю. Добре перемішайте інгредієнти, щоб олія повністю покрила спаржу. 

Викладіть її на гриль або піддон і перевертайте кожні 2 хвилини, поки не дійдете до бажаного ступеня прожарювання. Зазвичай на підготовку йде 10-12 хвилин. Подавати до столу гарячою, посипати зверху тертим пармезаном. 

 

Навіщо потрібні овочі-гриль

М’ясо, птиця і риба на грилі – відмінна їжа, до якої, здавалося б, нічого не потрібно додавати. Але овочі необхідні в будь-якому випадку – для нормальної роботи організму в кожному випадку потрібні укладені в них вітаміни. Якщо ви, ваша сім’я, друзі або гості не горите бажанням їсти сирі овочі, то гриль стане ідеальним рішенням проблеми. Він перетворить не надто популярну «зелень» на відмінну закуску до пива або гарнір до будь-якого м’яса. 

Овочі-гриль – низькокалорійна їжа, яку можна включати до найсуворіших дієт. Готувати їх швидко, деякі страви навіть не потрібно маринувати кілька годин. Створити такий «екстрений» гарнір зовсім не складно – часу на приготування витрачатиметься в 3-4 рази менше, ніж на м’ясо. Спробуйте новий гриль-гарнір і додайте до свого меню більше корисних і смачних овочів. Бувайте здорові і приємного апетиту!