13.12.2017
Що можна приготувати смачного на газовому грилі
Газові грилі дуже популярні в усьому світі: вони не вимагають спеціального досвіду, прості в догляді і, що головне, дозволяють швидко приготувати смачні страви. Не знаєте, що можна приготувати на газовому грилі, крім традиційних шашликів? Стейки, кукурудзу, рибу, персики і навіть піцу! Головне – дотримуватися умов готування.
М’ясо
Любіть соковите ароматне м’ясо? Приготувати його на грилі – простіше простого!
Стейк на газовому грилі можна готувати просто з сіллю і перцем, а можна попередньо замаринувати. Втирайте в нарізане мармурове м’ясо середньої товщини оливкову олію, поперчіть, посоліть, залиште на 10-20 хвилин. Потім:
-
Викладіть стейки на решітку.
-
Закрийте кришку гриля. Смажте 2 хвилини при температурі 230-270ºС.
-
Переверніть стейк тією ж стороною, щоб вийшов гарний малюнок «хрест-навхрест». Смажте ще 2 хвилини. Повторіть на іншій стороні.
-
Зніміть стейк з гриля, дайте відпочити 5 хвилин – він буде більш соковитим і смачним.
Увага! Щоб приготувати тонкий стейк, потрібно 5-6 хвилин, товстий – 10 хвилин. М’ясо на кістці готується довше, ніж без кістки.
До пива відмінно підуть свинячі реберця в гостро-солодкій глазурі. На 3 кг реберець візьміть:
-
крупну сіль, чорний перець за смаком;
-
2 головки дрібно рубленого часнику;
-
2 ч.л. вустерширського соусу;
-
2 ст.л. діжонської гірчиці;
-
3 ст.л. коричневого цукру;
-
3 чашки яблучного сидру;
-
¼ ч.л. кайенського перцю;
-
3 ст.л. перцю чилі;
-
2 ст.л. чебрецю;
-
3 ч.л. кетчупу.
Надріжте мембрани між реберцями. Натріть реберця сумішшю солі, цукру, чебрецю, часнику, чорного, чилі і кайенського перцю. Приберіть в холодильник на ніч. Грилюйте до м’якості, потім, поливаючи соусом і перевертаючи, готуйте 30-40 хвилин.
Курячі грудки на газовому грилі виходять смачними, якщо попередньо їх потримати в грецькому маринаді. Для 4 грудок потрібно:
-
2 зубчики дрібно рубленого часнику;
-
чорний перець і сіль за смаком;
-
½ склянки оливкової олії;
-
½ ч.л. паприки;
-
1 лимон (на сік).
-
Змішайте маринад – збийте вінчиком або виделкою інгредієнти. Залийте грудки готовою сумішшю, відправте в холодильник мінімум на 6 годин. Підсмажте на решітці до золотистої скоринки.
На грилі можна приготувати м’ясо для теплого салату з куркою. Курячі грудки 2 години маринують в оливковій олії з сіллю, травами і перцем. Обсмажте на грилі 3-4 хвилини, там же смажте овочі (по 2-3 перці, томати і баклажани). Овочі тримайте на решітці не більше 1-2 хвилин. Наріжте курку великими тонкими скибками, овочі – брусочками. Змішайте з листям салату, подрібненими волоськими горіхами, полийте сумішшю оливкового масла з лимонним соком.
Риба
Апетитна і корисна риба, приготована на грилі, зберігає багатий природний смак і корисні речовини.
Стейки на грилі з сьомги люблять все, а мороки з ними небагато. На 4 стейки візьміть:
-
сіль і чорний перець за смаком;
-
100 гр. оливкового масла;
-
сік 1 лимона.
Змішайте сіль, масло, сік лимона і перець, залийте сумішшю стейки, маринуйте 20-30 хвилин. Обсмажте з обох сторін до готовності. Подавайте з овочами.
Пікантна скумбрія на грилі – мрія будь-якого рибофіла. На одну рибину візьміть:
-
сік 1 лимона;
-
сіль і перець за смаком.
Очистіть рибу від нутрощів і луски, промити, обсушіть. Залийте маринадом з ½ лимонного соку з перцем і сіллю і поставте в холодильник на півгодини. Обсмажуйте з двох сторін протягом 25 хвилин, збризкуючи лимонним соком.
Хочете приємно здивувати гостей? Приготуйте королівські креветки в маринаді! 1 кг очищених морепродуктів вимагає:
-
4 зубчики дрібно рубленого часнику;
-
сіль, чорний перець за смаком;
-
пучок різаної петрушки;
-
100 гр оливкової олії;
-
1 лимон (на сік).
Розморожені креветки обдайте холодною водою, просушіть. З масла, часнику, петрушки, солі і перцю приготуйте маринад. Залийте ним креветки і поставте на 1-2 години в холодильник. Смажте на грилі (на шпажках, щоб не провалилися), доки не стануть рожевими.
Овочі та фрукти
Дари садів і городів, приготовані на барбекю, неймовірно смачні і корисні! Грильованням можна готувати будь-які овочі:
-
Спаржу смажте 4-5 хвилин, постійно перевертаючи.
-
Кукурудзу бланшуйте 3 хвилини в окропі, потім змастіть вершковим маслом і викладіть на гриль на 3 хвилини.
-
Кабачки, нарізані довгими смужками, перед цим змащуються обсмаженим в оливковій олії дрібно рубаним часником. Грилюйте 5 хвилин.
На грилі можна приготувати апетитні овочеві шашлички. На 4 порції візьміть:
-
по 15 г свіжого розмарину і чебрецю;
-
сіль, чорний перець за смаком;
-
3 великих солодких перцю;
-
4 ст.л. оливкового масла;
-
1 велика цибулина;
-
1 зубчик часнику;
-
12 печериць;
-
1 лимон (на сік).
Печериці розділити надвоє, цибулю нарізати шматочками, перці – великими квадратами. Насадити по черзі на шампури. Намажте шашлички сумішшю лимонного соку, спецій, олії. Змастіть маслом грати, викладіть шашлички. Грилюйте 4-6 хвилин, перевертаючи і додаючи маринад.
Несподіваний десерт – персик на грилі. Розріжте персики навпіл, вийміть кісточки, змастіть зріз оливковою олією або кленовим сиропом, готуйте 4-5 хвилин зрізом вниз. Змастіть верх, переверніть, готуйте ще 4-5 хвилин. Можна подавати з медом, ягідними соусами, морозивом.
Випічка
Гості та близькі безсумнівно порадіють, якщо ви спече на грилі закриту гавайську піцу. Вам знадобляться:
-
соус барбекю, сіль і чорний перець за смаком;
-
0,5 склянки порізаного ананасу;
-
1 великий солодкий перець;
-
50 гр. вершкового масла;
-
2 готові коржі;
-
1 куряча грудка;
-
пучок кінзи;
-
100 гр. сиру.
Обсмажте порізаний ананас на грилі до готовності, насадивши на шпажки. Обсмажте (15 хвилин) курячу грудку, натерту сіллю і перцем і обмазану соусом барбекю. Остудіть і дрібно поріжте. Натріть сир, поріжте перець, викладіть на коржі курку, сир, ананаси, перець. Полийте соусом барбекю. Накрийте другим коржем і готуйте на грилі до розплавлення сиру.
Як бачите, гриль – це не тільки для шашликів. Влітку на дачі або в заміському будинку він цілком здатний замінити собою цілу кухню. Дбаєте про здоров’я, знаєте толк в хорошій їжі? Без гриля вам не обійтися!