Гриль для будинку: який краще

11.05.2018

Гриль для будинку: який краще

Як і вуличні грилі, «квартирні» бувають різних типів, форм і розмірів. Домашні грилі можна розділити на три основні категорії: 

 

  1. Насадки на плити 

По суті, це спеціальні решітки, які ставляться на робочу поверхню плити. Вони використовують електрику або газ вашої плити для готування і мають впізнавану рифлену гриль-поверхню. 

Переваги такого рішення – ваш повний контроль над температурою під час готування. Ви керуєте нагріванням за допомогою «рідних» ручок або інших керуючих елементів вашої плити. Ніяких додаткових пристосувань не потрібно – кладіть м’ясо на решітку і готуйте! 

Але з іншого боку, неможливо вберегти плиту від рідини, яка обов’язково буде потрапляти на неї з м’яса або інших продуктів. 

  1. Відкритий електрогриль 

Це «кімнатний» пристрій самостійно виробляє тепло для готування, підключаючись до домашньої електромережі. Зазвичай має одну поверхню з характерним рифленням. 

Його переваги – в просторій робочої поверхні. Зазвичай вона перевершує доступну площу для готування у насадок на плити. У відкритого домашнього електрогриля теж є ручки для повного контролю температури. 

Але кришки в такому грилі немає, а це означає, що бризки і краплі жиру, соку та інших рідин можуть вільно розлітатися по вашій кухні. Такі установки виразно брудніші, ніж закриті варіанти. До того ж, жар подається тільки знизу, і ви готуєте на одній стороні – час приготування через це збільшується. 

  1. Закритий електрогриль 

Цей пристрій працює так само, як і відкритий електрогриль – ставиться на стіл, підключається до мережі і виробляє тепло для готування на вбудованій поверхні. Але тут в конструкції присутнє важливе доповнення – кришка, яка повністю закриває їжу під час готування. 

Вона допомагає зменшити час приготування будь-яких страв, тому що жар подається не тільки знизу, але і зверху. На грилі з кришкою можна готувати і м’ясо, і інші продукти. Наприклад, великою популярністю у власників закритих електрогрилем користуються фрукти, овочі, бутерброди, паніні. 

Але і тут не обійшлося без мінусів. Закритий електрогриль менш універсальний – ви зможете готувати на ньому тільки досить тонкі продукти, які дозволять повністю закривати кришку. Простір для готування в такій установці менший.

 

Як правильно вибирати гриль для будинку 

Коли ви купуєте «домашній» гриль, то напевно віддаєте перевагу одному з електричних варіантів, а не насадці на плиту. Електрогрилі створюють менше диму, краще розподіляють тепло по поверхні і володіють більшою ефективністю. 

Що потрібно знати при покупці гриля додому: 

Розмір робочої поверхні. Вам потрібно подумати про те, як багато їжі повинно міститися на область готування, щоб вистачило на всю родину: 

  1. У відкритих електричних грилів розмір робочої поверхні зазвичай становить від 650 до 900 кв.см. Цього вистачає, щоб робити страви-гриль на 2-4 чоловік.
  2. У закритих електрогрилів розмір області готування варіюється від 450 до 1300 кв.см. З ними ви можете спокійно готувати на сім’ю з 2-6 чоловік. 

Кришка – ось причина, через яку площа готування у закритих електрогрилем більша. Через те, що в такому грилі нагрівається і нижня, і верхня частина, час приготування значно скорочується. 

Розмір. Ще раз подумайте над тим, на скільки людей ви збираєтеся готувати. Відкриті електрогрилі, як правило, більші. У них поверхня повинна бути широкою і довгою, щоб забезпечити достатньо місця для готування. Закриті моделі можуть бути більш компактними – у них робоча поверхня «поділена» між основною гриль-поверхнею і кришкою. 

Відкриті електрогрилі дозволяють готувати більше їжі за раз, хоч і всього з одного боку. З іншого боку, менші шматочки в закритих електрогрилях готуються відразу повністю. 

Якщо у вас велика кухня, відкриті електрогрилі можуть стати цікавим варіантом, до якого варто придивитися. Для тих, у кого кухня середнього або малого розміру, краще підійдуть закриті компактні електрогрилі. 

Матеріали. Найкращі грилі для будинку виконані з металу, хоча зустрічаються і моделі «з додаванням» частин із пластику й силікону. Метал – найкращий матеріал для виготовлення грилів, тому що він може витримувати високі температури без пошкоджень. Проте, пластик і силікон часто застосовуються для захисту, щоб користувач, торкнувшись гриля, не отримав опік. 

Недолік силікону і пластика – в низькій міцності. У покритті з них можуть з’являтися тріщини, а ручки і ніжки можуть розхитуватися, ламатися або відвалюватися. Силікон безумовно стійкіший за пластик, до того ж, його легше чистити, ніж пластик і метал. 

Для самого гриля вам потрібен або чавун, або антипригарна поверхня. Чавун швидше нагрівається і найбільш ефективно розподіляє тепло. А антипригарна поверхня «бере своє» за рахунок того, що її легше і швидше чистити. До того ж вона універсальна. 

Нагрівальний елемент. Йтиметься про компонент, який виробляє нагрів і розташовується під гратами гриля. Електричний елемент може нагріватися до 250 градусів. Більш високі температури підходять для просмажування товстих стейків, але це необов’язкова функція. 

Але найголовніше навіть не температура, а рівномірність прогріву. Нагрівальний елемент повинен забезпечити одну і ту ж температуру на всій поверхні готування та її одночасну зміну. Так вся їжа на грилі буде готуватися з однією і тією ж швидкістю.

 

Додаткові можливості 

Шукаєте ідеальний гриль для будинку? Подумайте про ці зручні функції: 

  1. Світлова індикація. Зазвичай в гриль вбудовується лампочка, яка дає вам знати, що пристрій нагрівся до потрібної температури.
  2. Кришка. Деякі відкриті грилі поставляються з окремою кришкою, яка дозволяє уникнути розбризкування жиру по кухні.
  3. Піддон. Дозволяє зручно видаляти рідини від продуктів.
  4. Додаткові решітки. В грилі може бути кілька змінних поверхонь, наприклад, до основної може додаватися плоска.
  5. Ящик для деревної тріски. Стане в нагоді любителям готувати м’ясо з ароматом диму.

 

Ці опції дозволять готувати на грилі і чистити його набагато зручніше!